W serii wpisów o wieczorze panieński z pewnością zauważyliście, że stawiam duży nacisk na personalizację i oddanie charakteru Panny Młodej w całym przyjęciu i to zarówno w dużych jak i małych kwestiach. Utrzymując motyw przewodni pieczenia nie mogło zabraknąć wśród prezentów dedykowanego fartuszka kucharskiego, który uszyłam samodzielnie z drelichu.

Do wykonania potrzebne będą:

  • 1 m bieżący tkaniny (np. drelich)
  • 2 półkola metalowe
  • nożyczki
  • szpilki
  • deska do prasowania z żelazkiem
  • maszyna do szycia
  • folia flex

Poniżej podstawowy wykrój na fartuch. Przerywana linia to miejsce złożenia tkaniny. Do boków należy doliczyć 3 cm na podwinięcie boków i dołu oraz 5 cm na podwinięcie góry. Do tego potrzebne będą 2 paski o wymiarach 8 x 100 cm oraz po jednym pasku 6 x 84 cm i 6 x 21 cm. Opcjonalnie kieszonka 14 x 18 cm (+1 cm na podłożenie)

  1. Wycinamy wszystkie elementy wykroju pamiętając o dodaniu zapasów na podwinięcie
  2. Wszystkie 4 wycięte paski składamy na pół, prawą stroną do środka i przeprasowujemy.
  3. Przeszywamy paski na szerokość stopki.
  4. Jeden koniec paska zaszywamy w trzech najdłuższych paskach (z wyjątkiem najkrótszego paska).
  5. Przewracamy paski na prawą stronę i rozprasowujemy.
  6. Podwijamy podkrój na pachy na 1,5 cm i przeprasowujemy.
  7. Aby mieć pewność, że oba podkroje pachy są takie same możemy złożyć fartuszek na pół.
  8. Podwijamy drugi raz podkroje i przeprasowujemy.
  9. Przeszywamy podkroje jak najbliżej luźnego brzegu podwinięcia – polecam przesunięcie igły w lewą stronę.
  10. Zaprasowujemy podwinięcie góry (5 cm), następnie podwijamy połowę wolnego brzegu do środka i przeprasowujemy.
  11. Z lewej strony podkładamy najkrótszy pasek złożony na pół z nawleczonymi metalowymi półkolami. Z prawej strony podkładamy średniej długości pasek.
  12. Przeszywamy trzymając się jak najbliżej luźnej krawędzi podwinięcia.
  13. Pilnujemy aby paski były skierowane w dół przy szyciu.
  14. Przekładamy paski w górę i przyszywamy je do góry fartuszka – igła ustawiona z prawej strony.
  15. W ten sposób paski będą bardziej wytrzymałe i ładnie się układały.
  16. Możliwie jak najbliżej się da oczek zszywamy pasek. Należy pamiętać o równym złożeniu paska.
  17. Podwijamy dwukrotnie boki (po 1,5 cm) i przeprasowujemy.
  18. U góry podpinamy długie paski skierowane do środka fartuszka.
  19. Przeszywamy boki możliwie najbliżej wolnej krawędzi podwinięcia.
  20. Paski przekładamy na zewnątrz i przyszywamy możliwie blisko zewnętrznej krawędzi fartuszka.
  21. Podwijamy dwukrotnie i zaprasowujemy dół.
  22. Przeszywamy dół fartuszka możliwe najbliżej wolnej krawędzi podwinięcia.
  23. Zabezpieczamy boki kieszonki a następnie podwijamy jej boki jak na zdjęciu. Góra jest podwinięta dwukrotnie.
  24. Przeszywamy górę kieszonki możliwe najbliżej wolnej krawędzi podwinięcia.
  25. Układamy kieszonkę i przypinamy do fartuszka.
  26. Przyszywamy kieszonkę do fartuszka – pamiętaj aby nie przyszyć góry.
  27. Na ploterze wycinamy w foli flex napis / grafikę i układamy ją na fartuszku.
  28. Zabezpieczamy napis taśmą malarską i przeprasowujemy zgodnie z instrukcją.
  29. Analogicznie przygotowuję grafikę na kieszonce.
  30. Po przeprasowaniu usuwamy cienką folię zabezpieczającą wraz z taśmą malarską.Fartuszek gotowy!

Subskrybuj i polub:

Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram

Lucyna

Z wykształcenia jestem programistką i logistykiem. Na co dzień żoną i matką, która uwielbia planować, organizować i tworzyć DIY. Szyję, wycinam, wymyślam, tworzę to co mi w sercu gra. Uwielbiam unikatowe projekty a w każdą wykonywaną przeze mnie rzecz wkładam dużo miłości. Jestem pozytywnie zakręcona na punkcie urządzania mieszkania i planowania wesel. W tematyce ślubnej jestem od ponad 10 lat wpierw zdobywając doświadczenie w restauracji a obecnie pomagając moim bliskim narzeczeństwom tworzyć spójną koncepcję i stylistykę wydarzenia pilnując by organizacja przebiegała zgodnie z planem.