Tydzień temu pisałam o zabawach na wieczór panieński. Organizując je warto pomyśleć o drobnych upominkach dla zwycięzców. Docenimy w ten sposób ich zaangażowanie a czasem również wiedzę. Jako nagroda świetnie sprawdzają się takie rzeczy jak buteleczka mała alkoholu (np. z napisem sip sip hooray), drobne kosmetyki, lakier do paznokci (np. z przywiązanym wstążeczką pilniczkiem) lub coś słodkiego. Jeśli zdecydowałyście się na przyjęcie tematyczne (temat pieczenia / słodkości opisałam tutaj) przygotujcie nagrody dopasowane do niego. W moim przypadku będą to słoiki z domowymi babeczkami.

Do wykonania potrzebne będą:

  • składniki na babeczki (przepis poniżej)
  • papilotki
  • celofan
  • wstążkę
  • słoiki
  • materiał / tiul
  • gumka recepturka
  • nożyczki
  • karteczka z przepisem
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od słoików i przepisu. Podstawowy przepis na babeczki, które zawsze mi wchodzą wygląda następująco (składki które wkładamy do słoika):
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 szklanki cukru

    Do tego możemy dorzucić kakao, płatki czekolady, aromat a cukier zastąpić cukrem brązowym.

  2. Wszystkie składniki wsypujemy kolejno do słoika warstwami np. szklanka mąki | cukier | kakao | szklanka mąki | cukier waniliowy, soda oczyszczona.
  3. Pakujemy po 12 papilotek w celofan i wkładamy do słoika. Do papilotek można dołączyć również dodatki np. płatki czekolady, aromat – tak by nie ubrudziły się w składnikach.
  4. Zakręcamy słoiki i przystępujemy do pakowania.
  5. Z materiału wycinamy koła o średnicy 21 cm.
  6. Ja wycinam zarówno w tiulu jak i drelichu.
  7. Nakładamy materiał na słoik i przytrzymujemy za pomocą gumki recepturki.
  8. Przewiązujemy słoik wstążką przywiązując następującą instrukcją:
    • Dodaj:
      • 1 jajko
      • 1 szklankę mleka
      • ½ szklanki oleju
    • Przygotowanie:
      W misce ubija jajko. Dodaj do niego mleko i olej. Suche składniki wymieszaj i dodaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie przełóż do papilotek.
    • Pieczenie:
      180ºC | 15-20 min

    Po przewiązaniu można zdjąć gumkę recepturkę.

Gotowe!

Subskrybuj i polub:

Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram

Lucyna

Z wykształcenia jestem programistką i logistykiem. Na co dzień żoną i matką, która uwielbia planować, organizować i tworzyć DIY. Szyję, wycinam, wymyślam, tworzę to co mi w sercu gra. Uwielbiam unikatowe projekty a w każdą wykonywaną przeze mnie rzecz wkładam dużo miłości. Jestem pozytywnie zakręcona na punkcie urządzania mieszkania i planowania wesel. W tematyce ślubnej jestem od ponad 10 lat wpierw zdobywając doświadczenie w restauracji a obecnie pomagając moim bliskim narzeczeństwom tworzyć spójną koncepcję i stylistykę wydarzenia pilnując by organizacja przebiegała zgodnie z planem.