Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. Trzy proste i pyszne przepisy na wyjątkową kolację we dwoję. Przystawka, danie główne i deser do których przygotowania nie musicie robić wielkich zakupów ani dużego doświadczenia w kuchni a wszystkie produkty dostaniecie w popularnych dyskontach. Zaskoczcie swoich ukochanych pyszną kolacją w domu!
Przepisy i zdjęcia specjalnie dla Was przygotowała @skrzypusgram
Menu:
  • tatar łososia z musztardą koperkową
  • cacio a pepe
  • mus z białej czekolady
Pro tip: tatar (wraz z ułożeniem) oraz mus można przygotować wcześniej. Jedynym daniem, które trzeba ugotować przy partnerze to danie główne które zajmie około 15 min 🙂

Tatar

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • pęczek koperku
  • łyżka musztardy
  • 6 małych korniszonów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe

  1. Łososia posiekać na bardzo drobne kawałki, skroić 3 małe korniszony w plasterki, dodać do łososia, przyprawić pieprzem, solą i oliwą
  2. Łyżkę musztardy (osobiście polecam krem z gorczycy) wymieszać z łyżką oliwy i siekanym koprem (około łyżki). Można doprawić łyżką białego wina (opcjonalnie). Dodać sól pieprz do smaku.
  3. Na talerzu dać kleks musztardy, rozetrzeć go łyżką. Ułożyć tatar, udekorować korniszonami, plasterkami rzodkiewki, oraz koprem.

Cacio a pepe

Składniki:
  • 300 g spaghetti albo buccatini
  • 50 g masła
  • 150 g sera pecorino (można zastąpić provolone)
  • pieprz

  1. Ugotować makaron, w międzyczasie na drobnej tarce zetrzeć ser.
  2. Ugotowany makaron odcedzić zostawiając 2 łyżki wody w którym makaron się gotował. Do tego samego garnka dodać masło i wymieszać: masło, wodę i makaron aż się rozpuści. Mieszając, stopniowo dodawać starty ser aż zrobi się idealnie gładki sos serowy.
  3. Ułożyć makaron na talerzach, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Mus z białej czekolady

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 36%
  • owoce do dekoracji
  1. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Ubić bitą śmietanę.
  3. Dodawać lekko ciepłą ok. 30-40 stopni (jak nie masz termometru sprawdź palcem – ma być ciepłe ale nie może Ciebie parzyć) czekoladę do mocno ubitej śmietany ciągle mieszając. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.

Do menu polecam białe pół wytrawne wino a do deseru prosseco (świetne i niedrogie znajdziecie w Lidlu).

Subskrybuj i polub:

Facebook
Facebook
Twitter
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram

Lucyna

Z wykształcenia jestem programistką i logistykiem. Na co dzień żoną i matką, która uwielbia planować, organizować i tworzyć DIY. Szyję, wycinam, wymyślam, tworzę to co mi w sercu gra. Uwielbiam unikatowe projekty a w każdą wykonywaną przeze mnie rzecz wkładam dużo miłości. Jestem pozytywnie zakręcona na punkcie urządzania mieszkania i planowania wesel. W tematyce ślubnej jestem od ponad 10 lat wpierw zdobywając doświadczenie w restauracji a obecnie pomagając moim bliskim narzeczeństwom tworzyć spójną koncepcję i stylistykę wydarzenia pilnując by organizacja przebiegała zgodnie z planem.