Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. Trzy proste i pyszne przepisy na wyjątkową kolację we dwoję. Przystawka, danie główne i deser do których przygotowania nie musicie robić wielkich zakupów ani dużego doświadczenia w kuchni a wszystkie produkty dostaniecie w popularnych dyskontach. Zaskoczcie swoich ukochanych pyszną kolacją w domu!
Przepisy i zdjęcia specjalnie dla Was przygotowała @skrzypusgram
Menu:
- tatar łososia z musztardą koperkową
- cacio a pepe
- mus z białej czekolady
Pro tip: tatar (wraz z ułożeniem) oraz mus można przygotować wcześniej. Jedynym daniem, które trzeba ugotować przy partnerze to danie główne które zajmie około 15 min 🙂
Tatar
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- pęczek koperku
- łyżka musztardy
- 6 małych korniszonów
- oliwa
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe
- Łososia posiekać na bardzo drobne kawałki, skroić 3 małe korniszony w plasterki, dodać do łososia, przyprawić pieprzem, solą i oliwą
- Łyżkę musztardy (osobiście polecam krem z gorczycy) wymieszać z łyżką oliwy i siekanym koprem (około łyżki). Można doprawić łyżką białego wina (opcjonalnie). Dodać sól pieprz do smaku.
- Na talerzu dać kleks musztardy, rozetrzeć go łyżką. Ułożyć tatar, udekorować korniszonami, plasterkami rzodkiewki, oraz koprem.
Cacio a pepe
Składniki:
- 300 g spaghetti albo buccatini
- 50 g masła
- 150 g sera pecorino (można zastąpić provolone)
- pieprz
- Ugotować makaron, w międzyczasie na drobnej tarce zetrzeć ser.
- Ugotowany makaron odcedzić zostawiając 2 łyżki wody w którym makaron się gotował. Do tego samego garnka dodać masło i wymieszać: masło, wodę i makaron aż się rozpuści. Mieszając, stopniowo dodawać starty ser aż zrobi się idealnie gładki sos serowy.
- Ułożyć makaron na talerzach, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Mus z białej czekolady
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- owoce do dekoracji
- Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ubić bitą śmietanę.
- Dodawać lekko ciepłą ok. 30-40 stopni (jak nie masz termometru sprawdź palcem – ma być ciepłe ale nie może Ciebie parzyć) czekoladę do mocno ubitej śmietany ciągle mieszając. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.
Do menu polecam białe pół wytrawne wino a do deseru prosseco (świetne i niedrogie znajdziecie w Lidlu).